Allround schoonmaakbedrijf SMB Willems is een begrip in de regio Gelderland. Met ca. 700 medewerkers wordt de markt bediend middels een eigen formule. Gebaseerd op sociaal en eerlijk ondernemen kiest de organisatie bewust haar eigen positie in de facilitaire sector. De kleuren, die vallen meteen op. Groen en geel, staand voor talent in de schoonmaak. Hier worden lange dienstverbanden gekoesterd, is er altijd een talent van de maand en bestaat 20% van de medewerkers bewust uit mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het is het soort rentmeesterschap waar je als buitenstaander van houdt, het is de soort formule die niet anders dan in succes kan eindigen.

Het verweven van een sterk MVO-beleid in de organisatie is dan ook een proces dat al jarenlang geprioriteerd en doorgevoerd wordt. Inspecteur Marcel de Jong mocht wederom een inspectie afnemen waarbij progressie langs de ISO 26000 meetlat mocht worden aangetoond. Het is tekenend voor SMB Willems als maatschappelijk en sociaal bedrijf. Bij een vorige toetsing werd nog opgetekend in het persbericht: ‘In Nederland hebben ruim 70 bedrijven het MVO-Keurmerk. Voor deze bedrijven is maatschappelijk verantwoord ondernemen de standaard’. SMB Willems behaalde het MVO-Keurmerk dan ook al in een vroeg stadium, toen het smalle draagvlak uit krap 40 organisaties bestond. Inmiddels mag het familiebedrijf zich als voorloper van meer dan 100 MVO-Keurmerkbedrijven zien. Een voorloper die haar verantwoordelijkheid neemt, gebaseerd op een formule die niet anders dan in succes kan eindigen.

Het Werkbedrijf Rijk van Nijmegen maakte in eerder jaren al melding van de vooroplopende sociale positie van SMB Willems.