Sjors Westdorp: de nieuwe vertegenwoordiger van Keurmerkhouders in de MVO-Keurmerkcommissie.
Recent werd melding gemaakt van het feit dat de Keurmerkcommissie zich versterkt heeft met een vertegenwoordiger van MVO-Keurmerkhouders. Met het terugzien van ‘de andere kant van de tafel’ in de commissie is een langgekoesterde wens in vervulling gegaan. Met Sjors gingen we het gesprek aan, wie is Sjors, wat is zijn achtergrond en wat verwacht hij van de ontwikkelingen rond MVO in de samenleving en het MVO-Keurmerk? Een verhaal over een vroeg betrokken stakeholder met een brede kennis van MVO en certificatie. Een verhaal over de vertegenwoordiger van aanstonds 90 organisaties.
1. Ha Sjors, zou je je allereerst in het kort willen introduceren aan de MVO-Keurmerkhouders?
Ik ben Sjors Westdorp, levensmiddelentechnoloog, 49 jaar, woonachtig in Harderwijk en al meer dan 25 jaar actief in de voedingsmiddelenproductie. Ik werk als zelfstandig adviseur op het gebied van kwaliteit en voedselveiligheid. Daarnaast heb ik enkele bedrijven gehad. (Sappenbedrijf, brouwerij) Ook voer ik als subcontractor BRC food audits uit. Als vrijetijdsbesteding vaar ik met botters en brouw ik bier.
2. Hoe ben je in aanraking gekomen met het MVO-Keurmerk?
Het grootste deel van mijn opdrachtgevers zijn familiebedrijven (MKB) en hebben vaak (ongemerkt) veel oog voor mens en omgeving. Ik ben zelf redelijk bewust van de impact die ik maak op mijn omgeving en probeer een steentje bij te dragen. Bij één van mijn adviesklanten zag ik de behoefte om meer aantoonbaar en meetbaar te maken wat zij als familiebedrijf op het vlak van MVO doen.
Ik ben toen actief op zoek gegaan naar een aanpak die bij dit soort bedrijven past en zo vond ik het MVO-Keurmerk. Na kennismaking is dit bedrijf op gegaan voor certificering en is al drie jaar certificaathouder.
3. We lazen al het één en ander over de invulling van ‘de andere kant van de tafel’ als de getoetste kant in de MVO-Keurmerkcommissie. Hoe verwacht je deze kant als vertegenwoordiger van de MVO-Keurmerkhouders in te gaan vullen?
Ik ben van mening dat bedrijven die opgaan voor certificatie of al keurmerkhouder zijn dit doen vanuit de overtuiging dat de aanpak van het MVO keurmerk bij hun soort bedrijven past. Het keurmerk heeft de afgelopen jaren flinke ontwikkelingen doorgemaakt, bijvoorbeeld de verschillende niveaus (brons, zilver, goud) waarop je als bedrijf kan certificeren.
Volgens mij is het belangrijk dat de commissie zorgt dat de eisen blijven passen bij de bedrijven. Dat ontwikkelingen die door de certificaathouders gevoeld worden (klanteisen, consument eisen) ook een plek hierin krijgen en dat er door de commissie ook onafhankelijk gekeken wordt naar de uitvoering van de inspecties, de geloofwaardigheid van het certificaat en de praktische invulling van nieuwe vereisten. En ik denk dat ik vanuit advies-, audit- en ondernemersrol hierbij voldoende kan toevoegen.
4. Wat verwacht je het komende halfjaar van de ontwikkelingen rond het MVO-Keurmerk en waar zou je het MVO-Keurmerk eind 2022 graag willen zien staan?
De eerste bedrijven zijn nu via de nieuwe aanpak beoordeeld en ik denk dat deze nieuwe aanpak goed moet worden geanalyseerd. Dat soort zaken moet je altijd even de tijd geven, zodat iedereen (klant en inspecteur) zijn weg kan vinden. Wel een mooie ontwikkeling waarmee ook steeds meer waarde wordt toegevoegd aan het MVO-Keurmerk.
Het zou mooi zijn wanneer we aan het einde van het jaar mooie ervaringen hebben opgedaan met de nieuwe aanpak en rond de 100 gecertificeerde bedrijven zouden kunnen hebben, waarbij de maakindustrie ook een groter aandeel kan hebben.
5. Tenslotte, er spelen zeer veel ontwikkelingen rond MVO en wetgeving. Welke ontwikkeling moeten we volgens jou in de gaten houden?
MVO is jammer genoeg een containerbegrip geworden waar een ieder zijn eigen invulling aan geeft. Bij iedere tender en aanbesteding wordt van alles gevraagd, waarbij de antwoorden vaak vaag of geheel geen antwoord geven op de vraag. Het zou mooi zijn wanneer we als Keurmerk hier meer helderheid in kunnen geven en hierin op den duur de invulling kunnen zijn.
Misschien moeten we een aantal eisen nog helderder meetbaar-vergelijkbaar maken. Denk aan de CO2 footprint. Verder ben ik bang dat de nasleep van de corona crisis, de inflatie en bijbehorende opkomende financiële crisis maakt dat bedrijven andere keuzes gaan of moeten maken. En dat we als Keurmerk misschien wel steng moeten toezien dat MVO aspecten niet onder druk komen te staan. Dus een spannende roerige tijd.
We danken Sjors voor zijn bijdrage. Meer informatie vindt u via http://www.keurmerkmvo.nl/uitgelicht-mvo-nieuws/aanstelling-dhr-westdorp-brengt-mvo-keurmerkcommissie-nieuw-elan/