Eigenaar Legters ontvangt het MVO-Keurmerk conform de Europese ISO 26000 richtlijn.

De MVO-Keurmerkcommissie is op de hoogte gesteld van het feit dat ook in de distillatenbranche het MVO-Keurmerk niet onopgemerkt is gebleven. Distilleerderij De Bronckhorst uit Zelhem ging de uitdaging tot certificeren aan. Het mocht resulteren in een bewijsvoering die over de gehele linie van de 3 P’s succesvol bleek waarna inspectrice Kuipers het felbegeerde MVO-Keurmerkcertificaat conform ISO 26000 mocht toekennen aan een bijzondere organisatie.

Het vak storytelling is er bijna voor nodig om het verhaal compleet uit de doeken te doen. Eigenaar Legters heeft de oorsprong van de organisatie vervat in de krachtige term ‘van koe tot korrel, van korrel tot borrel.’ Het mag de Achterhoekse gezelligheid, maar zeker ook de ondernemersmentaliteit van De Bronckhorst beschrijven. De distilleerderij draagt er namelijk zorg voor dat het gehele proces in eigen hand wordt gehouden.

Natuur en ambacht komen samen, allereerst houdt de eigenaar zeldzame Dahomey koeien die antibiotica- en medicijnvrij worden onderhouden. Voor de leek zijn deze koeien gemakkelijk te onderscheiden van de westerse koeien, ze lijken er dan wel erg op, dit Afrikaanse runderras is een stuk kleiner dan haar nevensoort. Vaarzen zijn slechts 80 tot 90 cm groot, stieren 90 tot 100 cm. De gezonde mest van deze runderen wordt in het proces op de eigen bouwlanden van De Bronckhorst gestrooid. Hieruit komt de gerst voor de Dahomey Single Malt Whiskey en de Oud Hollandse Jenever tot rijpheid.

Distilleerderij de Bronckhorst Achterhoek Ambacht Dahomey Koeien
Daar waar het ambachtsproces begint: de Dahomeydwergrunderen van De Bronckhorst.

Inspectrice Kuipers mocht vervolgens stilstaan bij het proces van oogsten, vermouten, brouwen, distilleren en lageren. Dit vindt in eigen huis plaats, volledig vrij van chemische middelen of geur-, kleur-, en smaakstoffen.

Legters gaat verder continue te werk vanuit een stukje circulariteit dat ook nog eens wat oplevert. Overtollig fruit, afkomstig van vele fruittelers uit de Achterhoek wordt bij De Bronckhorst afgeleverd. Legters verwerkt het een hoogwaardige fruit eau de vie. Het mocht een terugkerend gegeven zijn op de bewijsvoering van het onderdeel Planet, Legters neemt hier een positie in waar de consument zich zeer goed bij mag voelen. Continue uitgaand van circulariteit, slechts oog hebbend voor het ambachtelijke proces. En weet u, dat proef je terug in de zeer smaakvolle dranken onder het Achterhoekse mom: ‘da mo’j g’woon ‘s pruven.

Het mocht zodoende op de onderdelen van het selecteren van leveranciers en het geselecteerd worden door consumenten in goede scores resulteren. Bij de selectie-eis 4.4 uit Profit wordt bijvoorbeeld vaak een punt of zelfs enkele punten gemorst. Tevens dragen de zeer goede omstandigheden bij aan een breed scala van bewijsvoering op het vlak van People. Of onze inspectrice na de ISO 26000 inspectie een sample genuttigd heeft is ons onbekend, desalniettemin kunnen wij u deze MVO-verantwoorde organisatie aanraden, corona-proof op zaterdagen geopend!

De MVO-Keurmerkcommissie brengt haar hartelijke felicitaties over aan het team van Distilleerderij De Bronckhorst met het behalen van het MVO-Keurmerk conform ISO 26000!

Openbare checklist inzien: http://www.keurmerkmvo/keurmerkeisen

Meer informatie via: http://www.distilleerderijdebronckhorst.nl