De ontwikkelingen rond MVO volgen elkaar snel op. Maakte Coca Cola eind 2020 bekend in een vergevorderd stadium te zijn met de ontwikkeling van de papieren fles, maakte de regering recent bekend dat statiegeld op blikjes een feit wordt. De dag komt dichterbij dat we aan MVO moeten gaan doen, de ongelijke verdeling over bedrijven en consument wordt daarmee meer gelijk. Immers, met een statiegeldheffing krijgt nagenoeg iedereen te maken?
Je vraagt jezelf dan vaak af, gaat de invoering van zo’n regel daadwerkelijk van impact zijn? Kijkt u mee naar de feiten, dan vraagt u zich wellicht af waarom de regel nu (of straks) pas wordt ingevoerd.
- In de eerste helft van 2020 bestond het zwerfafval uit 19% meer blikjes dan in de periode 2016/2017. De doelstelling voor 2020 was 70 tot 90% minder.
- Over 17,3 miljoen inwoners gooit een burger gemiddeld iets meer dan 7 blikjes per jaar in het zwerfaval. Het getal 7 klinkt laag. De rekensom leert echter dat op deze manier elk jaar 125 miljoen blikjes in het zwerfafval belanden.
Een ethische discussie blijven voeren is tot daaraantoe, perk en paal stellen is echter naar alle waarschijnlijkheid veel beter. Een oplettende burger die in vroeger jaren in het buitenland vertoefde merkte niet voor niets op dat blikjes gewilde objecten waren voor de minder bedeelden. Het geld lag voor hen op straat, al was het in mindere mate dan in ons kikkerland. Laten we ons buurland als voorbeeld nemen. In Duitsland werd de zogenoemde ‘Dosenpfand’ in 2003 (!) ingevoerd. Het had tot gevolg dat het Bundesministerium für Umwelt eind 2017 bekendmaakte dat ongeveer 96% van de blikjes wordt ingeleverd, die komen niet in het zwerfafval terecht en worden gerecycled.
Onze oosterburen hebben er zelfs een nieuw sociaal fenomeen aan overgehouden. Bovengenoemde minderbedeelden pikken de blikjes niet alleen uit het zwerfafval op, er zijn heuse verzamelaars! Gekscherend worden ze in de volksmond ‘Pfandjäger’ en ‘Pfandsammler’ genoemd. Ze struinen parkeerplaatsen af, zoeken op stations en kijken zelfs in afvalbakken. Los van wat u daar van vindt, het resultaat mag er duidelijk zijn. Onze oosterburen geven het goede voorbeeld als sinds 2003, voor u een anekdote om wellicht ook eens aan de keukentafel te bespreken als uw kroost de opmerking maakt dat de invoering van dit statiegeld geen effect zal hebben. ‘Wees er maar blij mee, als je straks niet genoeg zakgeld hebt kun je altijd nog Pfandjäger worden!’