Een nostalgisch moment: Eigenaar Richard toont het behaalde MVO-Keurmerkpredicaat conform de ISO 26000 norm.

Tussen Rotterdam en Vlaardingen, aan de Schie en aan de Nieuwe Maas is de bekende Bakkerij Remmerswaal gelegen. Vanuit de stad Schiedam voert inmiddels de derde generatie uit de Remmerswaal-dynastie het bedrijf aan. Ooit in ’46 begonnen in een veredelde woonkamer, vandaag de dag verantwoordelijk voor de broodvoorziening van zo’n 400 afnemers per dag.

De derde generatie heeft de broodbakkerij de afgelopen jaren fors uitgebreid en verder ontwikkeld. Dit resulteerde in de levering aan meerdere marktsegmenten, zoals aan de hotellerie, zorgcentra en retailers. Uiteraard bracht dit al in een eerder stadium meer verantwoordelijkheid met zich mee, zo behaalde de onderneming reeds in 2015 het zeer vooraanstaande FSSC 22000 certificaat, waarbij voedselveiligheid als een structureel systeem wordt geborgd binnen de organisatie.

De nieuwe uitdaging bleek helder: het MVO-Keurmerk conform de internationale norm voor MVO, de ISO 26000 implementeren. De Keurmerkcommissie stelde een vooronderzoek in. Hierbij werd duidelijk dat Bakkerij Remmerswaal een voorloper is in de bakkersbranche. Voorzitter Peter van Duijn: ‘we weten van de oprichting van een duurzame werkgroep in 2016. De branche erkende echter toen al dat MVO te veel een ondergeschoven kindje blijft.’

Wat dat betreft kon de aanmelding op alle lof rekenen, het bewijsmateriaal bleek zelfs sterker dan de gemiddelde MVO-Audit. Zo waren er uitschieters als het om het component People gaat. Het duurzame personeelsbeleid uit zich niet alleen in de aandacht voor opleidingen, tevens worden mensen met een beperking bewust aangenomen. Daarnaast wordt er meegewerkt aan de Participatiewet.

Maar, het meest bijzondere toetsmoment bleek bij eis 2.6: ‘Wordt er actief ingezet op goede arbeidsomstandigheden om duurzame inzetbaarheid te bewerkstelligen, waarbij zowel de sociale en fysieke veiligheid de aandacht heeft?’ De Bakkerij gebruikt namelijk een automatische bakblikbelader die de blikken automatisch vult, leegt en terugplaatst in de ovenwagen. Daarmee is dit fysieke werk tot nul gereduceerd, de inspecteur kende op deze eis dan ook de volle score toe.

Al met al slechts een greep uit het uitgebreide MVO-beleid van het vooraanstaande team van Remmerswaal. We willen hen hierbij dan ook onze hartelijke felicitaties overbrengen met het behalen van het MVO-Keurmerk conform ISO 26000!

Voor meer informatie: www.bakkerijremmerswaal.nl