Als je dagelijks te maken hebt met een beperking weet je als geen ander hoe vervelend het is om geen toegang te hebben tot bepaalde gebouwen/vervoersmiddelen, omdat ze niet begaanbaar zijn. Rik van de Noort heeft als jeugdlid van de MVO-Keurmerkcommissie meermaals te maken met deze precaire situatie.

Er zijn bijvoorbeeld nog best veel treinen die een hoge instap hebben, waardoor een mindervalide persoon niet in de trein kan komen. Diegene moet van tevoren eerst uit gaan pluizen welke trein toegankelijk is en dan moet men zich van tevoren aanmelden voor de reis. Je moet dan perse aangeven wanneer je vertrekt en aankomt. Wat als ik een trein mis? Hangen er dan voor mij extra kosten aan omdat ik toevallig in een rolstoel zit? Dat zou eigenlijk niet (meer) moeten kunnen. In mijn beleving is dat gewoon een vorm van discriminatie.

Op mijn stage adres is alles netjes aangepast, alleen hebben ze niet aan de docentenkamer gedacht. Die is boven en er is geen lift. Hoe kom ik dan boven? Of tijdens vergaderingen. Moet ik maar online aanhaken omdat er toevallig een trap is en geen lift? Ik zal maar net geen verbinding hebben. Dan kan ik zelfs digitaal de vergadering niet bijwonen.
Het zijn voor de meeste mensen maar kleine dingen, maar het heeft een grote impact.

En dan zouden mensen zoals ik de maatschappij veel geld kosten. Ik weet niet wat er goedkoper is, alles in één keer goed aanpassen of bij de trein extra mensen in moeten zetten omdat een mindervalide persoon niet zelfstandig kan reizen vanwege de te hoge instap. Als ik tijdens een vergadering eerst een trap op geholpen moet worden, kom ik pas boven als de vergadering al begonnen is. En als ik digitaal niet kan aanhaken dan zijn we nog verder van huis. Dan kan iemand mij eerst weer helemaal bijpraten. Het kost dus niet alleen geld, maar ook extra tijd. En mij een trap ophelpen levert soms ook pijn in de rug etc. op voor de mensen die mij helpen.

Ik kan het daarom maar niet vaak genoeg blijven herhalen: hier in Nederland hebben mensen met een beperking het zeker niet slecht maar, het kan altijd beter! Het punt van discriminatie wat ik net aanhaalde. In de tijd en maatschappij waarin we nu leven zou dat toch niet meer moeten mogen?

Laten we hier met z’n allen op letten. Zelfs al pakken we de kleine dingen aan, zouden we al een heel groot verschil kunnen maken in onze maatschappij!