Preview van Bakkerij Remmerswaal.

In de serie klant aan het woord hopen we vandaag stil te staan bij Bakkerij Remmerswaal. Deze middelgrote bakkerij uit Schiedam werkt inmiddels met de 3e generatie aan het roer en breid haar organisatie voortdurend uit. Staand voor ambachtelijke kwaliteit met een breed assortiment blijft het bedrijf haar groeilijn voortzetten.

Dhr. Remmerswaal vertelt ons vanuit zijn bakkerij het volgende over zijn MVO-overtuiging: In 2015 hebben wij onze 1e MVO beleid opgemaakt. Hierbij zijn wij begonnen met het in kaart brengen van de dingen die wij al deden en hebben dit vervolgens vast gelegd in een eerste document. Het bleek in de praktijk dat je vaak al veel doet aan MVO en duurzaamheid zonder dat je het zelf door hebt. Gedurende de daarop volgende jaren is het MVO beleid een steeds belangrijker onderdeel van de bedrijfsvoering geworden. Telkens als er een investering gedaan moest worden, werd het onderdeel duurzaamheid meegenomen in dat proces. En zodra je beleidsmatig met dit soort zaken omgaat wordt je vanzelf steeds enthousiaster om het nog beter voor elkaar te krijgen. In 2019 hebben wij de keuze gemaakt om het dak zo vol mogelijk te leggen met zonnepanelen. Daarnaast is vrijwel het gehele bedrijf voorzien van LED verlichting.

Aansluitend wilden wij ons beleid laten toetsen aan een MVO norm. In de zoektocht naar een instantie die op MVO kon beoordelen hebben wij vele aanbieders de revue laten passeren. Uiteindelijk hebben wij voor het MVO Keurmerk conform ISO 26000 gekozen, omdat deze op dat moment de enige was die echt volgens een bepaalde norm naar het beleid keek. Onze bakkerij is al jaren FSSC 22000 gecertificeerd, dus audits zijn ons niet onbekend. Toen in maart 2020 Nederland op slot ging door de Corona crisis hebben wij de stap genomen om daadwerkelijk een afspraak te maken voor een initiële audit. Met een score van 82 punten zaten wij ruim boven de vereiste 70 punten en de audit heeft ons weer nieuwe inzichten gegeven. Na de initiële audit hebben we ons MVO beleid aangepast aan het PPP principe en hebben ons beleid toen ook herschreven. Recentelijk hebben wij weer onze audit gehad en was onze score opgelopen tot 89 punten, wat een direct gevolg is van de nieuwe inzichten die we kregen van de initiële audit. Zo hebben wij dit voorjaar een winkel verbouwd met een tweedehands interieur wat anders naar de vuilstort had gegaan. Door er nieuwe panelen op de plaatsen zien de meubels er weer uit als nieuw.

Wij danken Richard en zijn team voor het inspirerende inkijkje in hoe de 3e generatie Remmerswaal MVO heeft doorgevoerd tot vast onderdeel van een succesvolle bedrijfsvoering!

Uw bedrijf in deze serie? Stuur een e-mail naar info@keurmerknederland.com