Op de grens van de gemeente Oldebroek, Hattem en Kampen verrijzen een 4-tal windmolens. Wie vlak bij mijn huis de polder inloopt, kijkt ze niet weg en ziet ze niet over het hoofd. Tja, 150 meter met wiek erbij is nog al niet niks. Je moet wat over hebben voor duurzaamheid, toch? Of is zoiets een brug te  ver?

DE GEMEENTE OLDEBROEK HEEFT PLANNEN VOOR 7 WINDMOLENS VLAK BIJ ONS DORP.
DEZE GEVAARTES MOETEN 90 METER HOOG WORDEN MET WIEKEN VAN 60 METER. TER VERGELIJKING DE ABN TOWER EN DE ZWOLSE PEPERBUS.
DIT LATEN WE TOCH NIET GEBEUREN. PROTESTEER BIJ DE GEMEENTE.

Zo was op 28 februari 2006 op oldebroek.net te lezen. Het dossier windmolens in Oldebroek begon in 2005 en de plannen bij de firma van Werven werden al in de 20e eeuw geboren. In mijn periode als raadslid (vanaf 2003) in bovenstaande gemeente heb ik een groot gedeelte van de voorgeschiedenis van de molens meegemaakt en heb ik grote bewondering gekregen voor het doorzettingsvermogen van de heer van Werven. Naar het schijnt heeft hij 22 jaar moeten vechten voordat de molens werden geplaatst. Ga er maar aan staan.

Ik zal u de details van de voorgeschiedenis besparen, maar iedereen zal snappen dat windmolens in de 20e en 21e eeuw te maken hebben met duurzaamheid. Schone energie in een vervuilde wereld lijkt op een heilzaam boodschap voor de moderne mens. En toch… Het gekke was overigens, dat het grootste deel van het verzet afkomstig was van mensen buiten de gemeente Oldebroek en dat ook milieubewegingen zich verzetten. Ik heb partijen het horen opnemen voor weilanden vol zonnepanelen in plaats van de molens in naam van het sparen van het landschap.

En nu de afloop. De 4 molens van 150 meter hoog staan er. De rest van de provinciale plannen voor het plaatsen van windmolens op de Veluwe lijkt te stranden vanwege de mogelijke bedreigingen voor de wespendief, een roofvogel die mogelijk tegen de wieken zou kunnen vliegen. En dat na meer dan 20 jaar. Hoe gek kan het in deze wereld gaan…