Nadat we rond de anderhalf jaar wereldwijd in de ban zijn geweest (en het is nog niet over…) van covid-19, doet het vreemd aan om de bovenstaande regel te lezen. Na rond de 2.000.000 besmettingen en 18.000 overledenen in Nederland weten we dat de Corona-griep niet zomaar een griepvirus is, maar eenzaamheid, angsten, zorgen en verdriet heeft opgeleverd.

Op financieel en materieel gebied lijkt de covid-schade mee te vallen voor de meerderheid van onze bevolking. De begroting van ons demissionair kabinet heeft ruimte om geld vrij te maken voor extra investeringen in o.a. klimaataangelegenheden en de economische groeicijfers zijn indrukwekkend te noemen.

Toch bekroop mij, tijdens de Algemene Beschouwingen van ons parlement, het gevoel, dat onze politieke vertegenwoordigers in de Tweede Kamer in een andere wereld leefden dan ik. Het is m.i. tekenend, dat de vorming van een kabinet een ellenlange kwestie is geworden van minstens een half jaar en dat ondertussen het landsbelang vraagt om een krachtig kabinet om alles rond het klimaatsverandering en stikstofproblematiek in combinatie met de geblokkeerde woningbouw aan te pakken.

En dan komen we weer bij de kop van dit stukje: klimaatsverandering blijkt volgens een aantal medici slechter voor onze gezondheid te zijn dan covid-19. Iedereen die zich een beetje verdiept in de materie, zal zien dat het meer is dan verbetering van wat natuurgebieden en het in de lucht houden van sommige vogelsoorten. Het gaat vooral om onze gezondheid. Kunnen we straks nog wel leven op deze planeet? Het is toch niet gek, dat zoveel mensen op deze wereld op reis zijn om het elders beter te krijgen. Waarom beter? Omdat er nu al gebieden zijn waar je steeds moeilijker aan je noodzakelijke levensmiddelen kan komen. Omdat er nu al gebieden zijn die getroffen worden door perioden van enorme droogte. Omdat er nu al gebieden zijn die door stormen met onvoorstelbare hevigheid worden verwoest. Onze gezondheid loopt gevaar en dat gevaar komt steeds dichterbij onze landsgrenzen.

People, Profit en Planet. Het wordt tijd om eens een dikke streep onder Planet te zetten, zodat onze mensheid werkelijk wereldwijd nog kansen krijgt om te overleven. En misschien moeten we onze winsten daarvoor gebruiken!

Uw voorzitter,

Peter van Duijn