Ik ben scholier op het Hoornbeeck college te Kampen. Het Hoornbeeck college is 12 keer op rij uitgeroepen tot het beste ROC van heel Nederland. Voor het schrijven vanHoornbeeck College - Velthuizen Keukens dit artikel ben ik op gesprek geweest bij meneer Bart, de vestigingsleider van locatie Kampen. Eigenlijk heb ik heel weinig vragen hoeven te stellen en vertelde hij zelf heel veel. We proberen, ook met het oog op het rentmeesterschap, zo duurzaam mogelijk te leven.

In onze school wordt bijvoorbeeld het afval gescheiden. Dat is nog maar een klein onderdeel om het klimaat te helpen. Op het dak van de school liggen vierhonderd zonnepanelen. Om zo duurzaam mogelijk te leven proberen we nu ook vergunningen te krijgen voor windmolens op ons dak. Wind heb je op onze locatie altijd wel, zon niet. In de lokalen is een systeem aangebracht dat ervoor zorgt dat als de lichten aan gaan, dan ook de airco/verwarming meteen aan gaat. Als een docent of leerling achteraf vergeet het licht uit te doen dan gebeurt dat na enkele minuten automatisch. Ook gaat dan de airco/verwarming vanzelf weer uit. In onze vloeren hebben wij waterleidingen lopen die in de zomer koud water door laat stromen en in de winter warm water. Zo hebben wij dus duurzame vloerverwarming en zelfs vloerverkoeling. Daarnaast hebben we ook nog timers op de kranen zitten. Er is een systeem dat de weersverwachtingen bekijkt en dan meet hoe hard de airco/verwarming hun best moeten doen.

Wij zijn ook echt een school op maat. Ik heb zelf een lichamelijke beperking en de school is er voldoende op aangepast. Ik volg nu een maatwerk opleiding waarbij mensen die meer tijd nodig hebben voor een opleiding of de reguliere route niet kunnen halen, op hun eigen tempo kunnen werken. Ook biedt de school aan mensen zonder goed diploma of met een achterstand op de reguliere arbeidsmarkt werkgelegenheid aan. Verder bieden wij stages aan voor pro afdelingen van een aantal scholen.
We vinden dat ieder mens gelijk is en ieder mens gelijke kansen moet krijgen.

 

Rik van den Noort