Afbeelding ter illustratie.

Er komen per mail, via de chat en telefonisch tal van vragen binnen over de invoering van CSRD. Het klopt dat u aan MVO moet gaan doen, wij staan u hierover dan ook graag te woord. Het toenemende aantal vragen heeft ons doen besluiten dat we u in dit nieuwsbericht op de hoogte stellen. Alle bedrijven krijgen ermee te maken, dat is waar. Maar wat kunt u nu het beste doen om straks niet voor onaangename verrassingen te komen staan? Vandaag een greep uit een aantal veelgestelde vragen die wij van jullie kregen.

1. Welke bedrijven starten dit kalenderjaar met de invulling van CSRD?

Dit jaar starten de grote bedrijven. Onder grote bedrijven worden beursgenoteerde organisaties verstaan alsmede bedrijven die voldoen aan twee van de volgende drie voorwaarden:

  • Beschikken over meer dan 250 medewerkers.
  • Het boeken van meer dan 40.000.000 omzet per jaar.
  • Het beschikken over meer dan 20.000.000 op de balans.

2. Als ik niet behoor tot die doelgroep hoef ik dus nog niets te doen?

Het MKB zal grotendeels niet passief kunnen afwachten. Zo zullen de bedrijven, die al wel moeten rapporteren, hun toeleveranciers bevragen over hun MVO-aanpak en hoe ze dat vastleggen. Bij langere ketens zal tevens een doorvertaling komen naar de toeleveranciers van toeleveranciers. U ziet het effect: wetgeving voor grotere bedrijven komt ook op het bord van de kleinere bedrijven. Let goed op de keten waarbinnen u werkzaam bent. Heeft u te maken met organisaties die de CSRD gaan invullen? Dan zal de invoering van CSRD ook gevolgen voor u hebben. Sailllant detail: als het grootbedrijf u in 2024 om het uitgevoerde MVO-beleid van 2023 vraagt kunt u achteraf niet veel meer doen.

3. Welke meerwaarde heeft het MVO-Keurmerk voor de invulling van de CSRD?

Voor de ruim 100 MVO-Keurmerkhouders wordt gewerkt aan invulling van de CSRD vanaf de Basic ISO 26000 checklist. Op termijn zal de checklist dan ook zodanig ontwikkeld worden dat alle MVO-Keurmerkhouders zoveel als mogelijk voldoen aan de invoering van CSRD. Voor hogere niveaus waarbij reeds de SDG’s worden getoetst ziet de MVO-Keurmerkcommissie nog minder obstakels. Het doorlopen van de MVO-Keurmerktoetsing in 2023 en 2024 draagt zodoende de meerwaarde met zich mee dat u een stok achter de deur hebt om aan de invulling te voldoen.

4. En wat als ik mij niet wil conformeren aan de CSRD?

Deze vraag krijgen wij vaker. Het is aan u, u hoeft ook geen MVO-Keurmerk te behalen. Echter, met de wettelijke invoering van CSRD zult u met uw tijd mee moeten gaan. In bepaalde gevallen kan passiviteit nare situaties opleveren. Fabrikanten bijvoorbeeld zullen hun duurzaamheidsdoelen concreet moeten vertalen, zodat dit te meten is. Denk hierbij aan het gebruik van een erkende wetenschappelijke methode. Wordt dit niet gedaan, dan kan een geplande innovatie bij de rechter eindigen. Duurzaamheid wordt het nieuwe normaal.

Update: controle op CSRD wetgeving zal naar alle waarschijnlijkheid bij de accountant plaatsvinden. Mocht de accountant constateren dat uw inspanningen betreffende MVO verslaglegging onvoldoende is, dan wordt gesproken van een economisch delict.

5. Heb ik als MVO-Keurmerkhouder een voorsprong?

Jazeker. Het is inmiddels duidelijk dat de CSRD afgeleid wordt van diverse onderdelen die reeds opgenomen zijn binnen de ISO 26000. Als MVO-Keurmerkhouder bent u gecertificeerd conform ISO 26000 waardoor u een concrete voorsprong hebt ten opzichte van niet-gecertificeerde organisaties. De komende jaren zullen MVO-Keurmerkhouders die voorsprong behouden. De MVO-Keurmerkcommissie zal op verdere uitwerking van de CSRD nauwgezet volgen en in de checklists implementeren op alle niveaus.