Keurmerkhouder aan het het woord: Greengiving

In februari werd Greengiving voor het 3e jaar op rij MVO-gecertificeerd door Keurmerk Nederland. Daar zijn we ontzettend blij mee. We vinden het namelijk belangrijk om maatschappelijk verantwoord te handelen en duurzaam te ondernemen. Dat doen we vanuit een nuchtere, praktische houding, met oog voor de wereld om ons heen. De certificering onderstreept dat. In deze blog lees je het verhaal achter de getallen en scores van het MVO-certificaat.

Greengiving: groene geschenken
Eerst een korte introductie. Greengiving is een webshop voor duurzame relatiegeschenken en promotieartikelen. Ons assortiment bestaat uit meer dan 1200 producten met een groen en duurzaam karakter. Ze zijn bijvoorbeeld gemaakt van natuurlijke of gerecyclede materialen. Andere producten stimuleren hergebruik of zijn gericht op (energie)besparing. Inmiddels is de webshop beschikbaar in 5 verschillende talen, zijn we internationaal actief en bestaat het team uit 16 enthousiaste en betrokken collega’s.

Duurzaamheid en MVO in de praktijk
Naast de geschenken – daarover meer in de volgende alinea — is ons kantoorpand een belangrijk onderdeel van ons duurzame verhaal. Het glazen pand is gasloos en wordt volledig gedekt door de ruim 100 zonnepanelen op het dak. Het interieur past precies bij wat we naar buiten willen uitstralen: groen en transparant. Een ander onderdeel van ons duurzame verhaal zijn de minimale transportbewegingen. We versturen zoveel mogelijk direct van de leverancier naar de klant. We geven de voorkeur aan producten die lokaal of in Europa geproduceerd zijn. We minimaliseren het versturen van samples en zoeken in het geval van retouren altijd naar een milieuvriendelijke en verantwoorde oplossing. Daarnaast hanteren we een aantal basisprincipes, zoals afval scheiden, verpakkingen hergebruiken en geen wegwerpplastic gebruiken.

De Groene Grondwet
Greengiving staat voor groen geven. Om dat waar te kunnen maken, hebben we een Groene Grondwet opgesteld waaraan alle producten worden getoetst. In deze grondwet staat onder meer dat al onze producten BPA-vrij en vrij van kinderarbeid zijn. Ook moeten ze op een bepaalde manier duurzaam of milieuvriendelijk zijn. Dat uit zich bijvoorbeeld in het materiaal, de productie, het transport of erkende keurmerken als Fairtrade, GOTS en FSC. Op al deze onderdelen kijken we steeds hoe we nóg duurzamer kunnen handelen. Voldoet een product niet aan minimaal één van de voorwaarden? Dan komt het ook niet in ons assortiment. Deze aanpak houdt ons scherp en zorgt ervoor dat we gefocust zijn.

Leveranciers
Hoewel we zelf onze uiterste best doen om duurzaam te ondernemen, zijn we ook afhankelijk van andere partijen. We kijken daarom kritisch naar de manier waarop onze leveranciers duurzaamheid en MVO vormgeven. Bij merken als Dopper, Tony’s Chocolonely en Bambook is dat heel duidelijk zichtbaar. Bij andere partijen kijken we naar de algehele koers van het bedrijf en het productaanbod, bijvoorbeeld of er een groene lijn in het assortiment aanwezig is. Verder vragen we om certificaten die aantonen dat producten duurzaam en milieuvriendelijk geproduceerd zijn.

MVO-doelstellingen
Op dit moment zijn we bezig met onze doelstelling om volledig CO2-neutraal te verzenden. Aan de hand van een 0-meting brengen we in kaart waar we nu staan qua uitstoot. Daarbij kijken we naar het volledige proces, vanaf productie tot aflevering bij de klant. Vervolgens bepalen we hoe we onze uitstoot kunnen reduceren en als dit (nog) niet mogelijk is, hoe we gaan compenseren. Verder blijven we het productassortiment ontwikkelen, evalueren we onze processen en stimuleren we
klanten om steeds duurzame(re) keuzes te maken. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een fairtrade katoenen tas in plaats van een ‘gewone’ katoenen tas. Op die manier maken we met elkaar keuzes die een positieve impact hebben op het milieu.

Kortom, onze dagelijkse praktijk is erop gericht om in zowel de grote als kleine dingen duurzaam en verantwoord te handelen. En dat elke dag een beetje beter. Wil je meer weten over Greengiving? Neem dan eens een kijkje op onze website www.greengiving.nl. En als je nog op zoek bent naar een origineel duurzaam relatiegeschenk: wij helpen je graag!