Een voorbeeld van mezelf is, de rolstoelen die ik heb gehad. Ik kreeg vroeger vaak een Kiddo als rolstoel. Een prachtig ding voor de duurzaamheid. Alles kon vervangen worden door een groter onderdeel als de rolstoel te klein werd. En de gebruikte onderdelen werden in de fabriek weer gereviseerd om opnieuw gebruikt te worden. Alles zo duurzaam mogelijk volgens de leveranciers. Naarmate ik ouder werd ervoer ik er steeds meer ongemakken van. Zo’n lomp gevaarte was mooi maar hij was, zoals ik aangaf, zo lomp als wat. En daarbij kwam het gewicht. 27 kilo dag in dag uit meezeulen. Voor een kind van de lagere school is dat niet niks. Ook al heb je dat zelf niet door om dat het nooit anders geweest is. Toen ik nog in groep 8 zat, kreeg ik zelf de ongemakken van het ding ook steeds meer door. We wilden een andere rolstoel regelen, maar dat kon niet, want die zat niet in het pakket van de gemeente. Deze was toch immers duurzaam, dus wat was nou eigenlijk ons probleem?

Toen ik naar het VMBO ging, moest ik wel een andere rolstoel hebben, want de kiddo die ik toen had, was echt veel te lomp en te breed en noem maar op. Ik paste zelfs niet onder de schooltafels, omdat ik te breed was. Toen moest er wel een andere rolstoel komen. We hebben toen een TNS rolstoel aangeschaft van uit PGB, want vergoed kregen we hem niet, want het was niet duurzaam. Het dingetje dat ik toen kreeg was 7 kilo, een mooie compacte rolstoel. Een uitkomst voor mij alleen konden de wielen er alleen maar van af en de rugleuning kon ingeklapt worden. Maar ik kon zo veel makkelijker uit de voeten met die rolstoel. Ik sjeesde de hele buurt af met het ding. En ik had er geen last meer van dat ik te breed was of iets dergelijks. Dat hij niet op te vouwen was dat was gewoon geen probleem voor mij.

5 jaar later had ik weer een andere rolstoel nodig. Gelukkig had de gemeente inmiddels door dat ik echt wel een lichtgewicht rolstoel nodig had. Maar toen kwamen ze dus met een rolstoel waar ik zo ongelukkig in zat dat ik nog geen eens een hellinkje op kwam. Dat is het dan ook niet. Nu heb ik inmiddels een rolstoel van oracing. Een lichtgewicht rolstoel en op maat gemaakt. Hier kunnen alleen de wielen gemakkelijk af zodat opvouwen niet mogelijk is. Maar ik kan gaan en staan waar ik wil ook omdat ik er sinds de lichtgewichtrolstoelen een fiets heb. Het gaat stukken sneller, dus het is voor mij veel duurzamer. Daarom vind ik het moeilijk te zeggen wat nou precies duurzaam is, maar uit alles is wel iets duurzaams te halen voor iemand. Daar ben ik het – zeker weten – mee eens.

De auteur is als jeugdlid verbonden aan de MVO-Keurmerkcommissie.