valve-3827340_1920

Het is hip, het is duurzaam: een warmtepomp. Heb jij er al één?

Waar de pelletkachel op z’n retour is en stokend Nederland van de aardgasverslaving af moet, is er een alternatief: een pomp die warmte en koude uit de lucht of uit de bodem haalt.

Ik ben nu ook hip en duurzaam: bij mij staat er sinds enkele weken een luchtwarmtepomp te draaien. Een grote machine met warmwatervat staat in de woning en in de bosjes naast het huis ruist de buitenunit.

Toen ik me hier een beetje in verdiepte, dacht ik het te weten: het is gewoon zo’n airco-unit als we op de zaak hebben… Dat zei ik m’n installateur en ooh … toen had ik het echt gedaan. Foei! Dat zag ik echt verkeerd. Ik kreeg uitgebreide technische uitleg: ‘Je hebt hier het neusje van de zalm staan’; ‘deze warmtepomp van een zeer gerenommeerd merk (ja vooral bekend van de airco’s)’; ‘de machine is aangesloten op de vloerverwarming en kan zowel warmen en koelen’; ‘de warmtepomp is heel krachtig en kan los van de buitenunit met alleen elektra verwarmen’; ‘via een app is alles in te stellen.’ Er sprak een techneut die van binnen helemaal verduurzaamd was.

Hoe waar het ook allemaal is, voor mij telt, dat de factuur vandaag aan het installatiebedrijf is voldaan en dat we warm zitten. Een techneut van de fabriek komt nog enkele details inregelen; maar dat zal goed komen. Wel begreep ik dat je deze duurzaamheidsinvestering nooit moet doen zonder een flink pakket aan zonnepanelen, anders ga je wel heel stevig betalen aan je energieleverancier.

De installatie van zonnepanelen is dus in voorbereiding: de zware kabel is al getrokken: nu de panelen nog bestellen… duurzaam bezig… een weg zonder einde. Maar dat is juist het mooie: ‘t is goed voor de omgeving en goed voor de portemonnee. En wat wordt nu onze volgende stap na de luchtwarmtepomp en de zonnepanelen? De woning is al met zeer hoge R-waarden geïsoleerd, volledig voorzien van dubbelglas.

Het zit er wel in dat de energiesalderingsregeling een keer slecht uit gaat pakken voor het terugleveren van energie op ‘zonnemomenten’. Waarschijnlijk wordt dan het installeren van een accupakket van afgeschreven autoaccu’s een volgende duurzaamheid stap. Ik heb er bij de warmtepomp al ruimte voor gereserveerd…