Henri Dekker: als adviseur begeleidt hij diverse bedrijven bij het implementeren van de CSRD-richtlijnen.
De MVO-Keurmerkcommissie bestond tot voor kort uit Henk Achterberg, Gerard van der Werff en Sjors Westdorp. Inmiddels is de commissie met de aansluiting van Sohrab Nurzai (Prefense Beveiliging) en Henri Dekker (Van Voorst Consult) versterkt. Eerder dit kalenderjaar werd Dekker al eens geïnterviewd over de rol van MVO in de toekomst voor het bedrijfsleven. Als adviseur begeleidt hij bedrijven uit allerhande sectoren bij het integreren van de CSRD. Als toegetreden lid van de MVO-Keurmerkcommissie is het tijd voor een voorstelronde. Vandaag aan het woord: Henri Dekker.
1. Zou je je allereerst in het kort willen introduceren aan de MVO-Keurmerkhouders?
Mijn naam is Henri Dekker en ik werk als adviseur bij Van Voorst Consult. In deze rol ondersteun ik bedrijven op het gebied van bedrijfsvoering, informatiebeveiliging en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), dat ook wel duurzaamheid wordt genoemd. Dit onderwerp is momenteel zeer actueel, vooral door de CSRD-richtlijnen. Vanuit verschillende sectoren begeleid ik veel bedrijven bij de implementatie van deze richtlijnen.
In mijn privéleven woon ik in het mooie Ede, dichtbij de prachtige bossen en heide, waar ik enorm van geniet. Daarnaast vind ik het belangrijk om een vrijwillige bijdrage aan onze samenleving te leveren. Dit doe ik onder andere bij de kerk, de lokale korfbalvereniging en een stichting waar ik actief ben. Onder het motto “practice what you preach” zet ik me in voor de gemeenschap.
2. Hoe ben je in aanraking gekomen met het MVO-Keurmerk?
Op basis van mijn expertise in MVO en mijn dagelijkse werkzaamheden ben ik benaderd door Henk Achterberg om toe te treden tot de MVO-Keurmerkcommissie. Dankzij mijn werk was ik al bekend met het MVO-Keurmerk, waarover ik eerder mijn perspectief heb gedeeld. Het was dan ook een logische stap om lid te worden van de commissie en mijn expertise hierin in te brengen.
3. We lazen al het één en ander over je deelname aan de MVO-Keurmerkcommissie. Hoe verwacht je deze functie in te gaan vullen?
Als lid van de MVO-keurmerkcommissie is mijn belangrijkste verantwoordelijkheid het ontwikkelen van kennis en inhoud op het gebied van duurzaamheid. Mijn doel is om, samen met de andere commissieleden, de relevantie van het keurmerk te waarborgen en te vergroten op basis van deze kennis.
In mijn rol als adviseur heb ik de mogelijkheid om bij verschillende bedrijven, van groot tot klein en in diverse sectoren, “in de keuken te kijken.” Hierdoor krijg ik goed inzicht in de actuele uitdagingen waarmee bedrijven te maken hebben en de uiteenlopende manieren waarop zij duurzaam ondernemen. Deze ervaring stelt me in staat om verschillende certificeringen, duurzaamheidsregelgeving en klanteisen te begrijpen, wat ik pragmatisch probeer te vertalen naar de specifieke situatie van de bedrijven. Met deze kennis hoop ik een belangrijke rol te spelen voor het MVO-Keurmerk. Ik volg de duurzaamheidsontwikkelingen in de markt nauwlettend en vertaal deze informatie pragmatisch voor onze keurmerkhouders en keurmerkinspecteurs. Samen met de leden van de commissie werken we aan het doorvertalen van deze inzichten naar de eisenlijst.
Naast het volgen van ontwikkelingen, is het mijn ambitie om het gedachtegoed van het MVO-Keurmerk te blijven omarmen en onze focus te bewaken. Samen met de commissie willen we deze waarden uitstralen naar de markt, zodat we de relevantie van het keurmerk kunnen behouden en uitbreiden.
4. Wat verwacht je het komende halfjaar van de ontwikkelingen rond het MVO-Keurmerk?
In de markt zie ik dat bedrijven, onder andere door middel van wet- en regelgeving, steeds meer worden uitgedaagd om verantwoordelijkheid te nemen voor de keten waarin zij actief zijn. Dit gaat verder dan alleen de verplichtingen die CSRD-plichtige bedrijven aan hun ketenpartners stellen en bijvoorbeeld de Wet zorgplicht kinderarbeid. Ook andere certificeringen en wet- en regelgeving stimuleren bedrijven om hun invloed in de keten te benutten. Samen met de commissie hoop ik deze ketenverantwoordelijkheid en de kennis over ketenverplichtingen op het gebied van duurzaamheid pragmatisch te vertalen en te integreren in het Keurmerk. De volgende stap is om te onderzoeken welke duurzaamheidseisen het MKB voornamelijk tegenkomt vanuit onder andere de CSRD-ontwikkelingen en in hoeverre het MVO-Keurmerk hen daarop voorbereidt. Dit biedt onze keurmerkhouders duidelijke handvatten en versterkt hun vertrouwen in de communicatie met klanten, leveranciers en andere relevante stakeholders die duurzaamheidseisen stellen.
5. Tenslotte, er spelen zeer veel ontwikkelingen rond MVO en wetgeving. Welke ontwikkeling moeten we volgens jou in de gaten houden?
Momenteel zien we dat grote bedrijven verplicht zijn om een duurzaamheidsverslag op te stellen volgens de CSRD. Dit rapport daagt hen uit om hun keten goed te begrijpen en binnen die keten positieve impact te realiseren. Ook kleinere bedrijven die niet onder de rapportageplicht vallen, wat voor de meeste van onze Keurmerkhouders geldt, worden geconfronteerd met de CSRD. Dit gebeurt vooral via vragenlijsten of interviews met ketenpartners die wel CSRD-plichtig zijn, of met ketenpartners die vanuit intrinsieke motivatie de impact in hun eigen keten willen vergroten en een positieve voetafdruk willen achterlaten. Klant- en leverancierseisen op het gebied van duurzaamheid zullen dan ook steeds vaker aan de orde komen.
We danken Henri voor zijn bijdrage en kijken uit naar een prachtige samenwerking.